Huh, courtage zonder of met BTW?

Het woord “courtage” is van oorsprong een leenwoord uit de Franse taal in de betekenis van een makelaarsloon en gaat al gauw enkele eeuwen terug.

Naar vandaag is dat ongewijzigd. Courtage is simpel gezegd, het loon van de makelaar. In de jaren ’80 stond de courtage vast. Die was pittig hoog en niet onderhandelbaar. Om dat loon te verdienen moet er gewerkt worden waar het ‘makelwerk’ in de kern hetzelfde is gebleven. Het echte verschil is de‘etalage’ van toen versus het funda van nu. Is er dan nog meer veranderd?

Natuurlijk! De consument is niet meer voor de poes. Die onderhandelt ook ver ons loon. Zo vernam ik dat de ‘tarieven’ in Almelo schommelen rond de 1,7% over de koopsom. Wauw, slikt u dat ook voor zoete koek? En dan speelt ook altijd weer die BTW vraag. Mijn oorving op dat het loon, hier in Almelo,rustig wordt vermeerderd met 21%BTW. Dat is gek en klopt, in voorkomende gevallen, niet. Brancheorganisaties in de makelaardij zijn hier heel duidelijk over, zo ook de Wet op de Omzetbelasting die zegt dat het ‘tarief’, de courtage, een bedrag is inclusief BTW. Ook ik ben “klip en klaar”. Ter kennismaking bied ik u bij een opdracht (in februari ’24) tot verkoop een vast bedrag inclusief de BTW.

Zal ik dat verschil evenvoor u uitrekenen of pakt u zelfde rekenmachine? Daarom zeg ik: wordt klant bij mij, wel zo helder eneerlijk. Beste lezers, ik denk dat ik die actie nog even doortrek!

Februari Actie bekijken? Ga naar www.kuipersmakelaars.nl